Forlaget Hrymfaxes udgiver en bog om – Rene Fieve

René Fievé – en kunstner på tværs

I anledning af Forlaget Hrymfaxes udgivelse af bogen om René Fievé har vi lavet en lille udstilling med hans tegninger og grafik (i galleriet – i forbindelse med læsesalen). 

Billedkunstneren René Fievé (1947-2010) havde med omverdenens øjne sin største gennemslagskraft i slutningen af 1970’erne og nogle år ind i 1980’erne. Han var nok mest kendt som tegner for avisen Information, som han leverede bladtegninger til i årene 1975-1993.

Fievé arbejdede i forskellige billedkunstneriske genrer, men først og fremmest var han en eminent dygtig tegner og grafiker – det var her hans store styrke lå kunstnerisk. Han udviklede sit helt eget særegne personlige univers, som især kom til udtryk i tegninger og grafiske værker: en på mange måder desillusioneret og surrealistisk verden, hvor menneskene optræder som åndeligt og fysisk lemlæstede zombier i golde kulisseagtige omgivelser.

I 1977 blev Fievé tildelt Georg Jensen Prisen; i 1978 fik han et legat fra Statens Kunstfond, og i 1980 modtog han Det polske Udenrigsministeriums Ærespris for litografiet “Alle sagen Simpo”. I den periode solgte Fievé bl.a. til Kunstforeningen Gl. Strand, Kobberstiksamlingen, Ny Carlsberg Fondet og kunstmuseerne i Åbenrå, Vejle, Ribe og Esbjerg.

René Fievés kunstneriske løbebane sluttede med maleri.

 

Om Fievés grafik

Efter i starten at have dyrket tuschstregens virkninger gik han efterhånden over til den bløde blyant og dens muligheder. Denne benyttede han sig også af i sin omfattende grafiske produktion. Til U.M. Litografisk Forlag kom René Fievé med litografiske sten, som han havde tegnet direkte på, og de fik sammen fremstillet litografier som “Angrebet”, “Opstigningen”, “Alle sagen Simpo” og “Ung herre i dameportræt”.

Hos i.e Graphic fik han trykt titlerne “Strandbussen” og “Fisk”, og så kom der en serie med “Baderummet”, “Stue” og “Gadekryds”. Forlægget til trykning ved i.e Graphic var tegning på ru og matteret plastfolie, som så kunne trykkes efter den heliografiske metode.

Ydermere blev der trykt med ætsede metalplader. “It certainly was a hot summer” fra 1978 og “Royal seats” fra 1979 blev trykt af René Fievé selv på Grafiska Sälskapets kobbertrykspresse i Stockholm.

Jens Christian Top: René Fievé – en kunstner på tværs. 96 sider, rigt illustreret. 148 kr.

Forlaget Hrymfaxe. ISBN 978-87-87572-37-8.

FORLAGET HRYMFAXE

JANUS – Vestjyllands Kunstmuseum

Lærkevej 25, DK-6862 Tistrup

0045-75299825

mail@janusbygningen.dk